
لطفاً برای خوانندههای ما به زبان ساده بفرمایید که cryptocurrency چه معنایی دارد؟
کرپپتوکارنسی به بیان ساده یعنی رمزارز. یعنی ارزی که در آن از cryptography به معنای رمزنگاری، استفاده شده است و کریپتولند هم از همین عنوان استفاده کرده است که به معنی سرزمین رمزنگاریشده است.
نقش رمزارزها امروز در دنیا به چه شکل است و شما تأثیرش را در آینده چگونه ارزیابی میکنید؟
ببینید اگر به تاریخچه پول نگاه کنید در زمانهای گذشته مبادله کالا به کالا بوده است خوب طبیعتاً در آن زمان اگر به شخصی میگفتیم که درازای کالا حتی باید پول کاغذی بدهد نمیتوانست تصور کند چه برسد به اینکه به او بگویید در آینده میتواند پول را مانند شبکه شتاب فعلی از طریق بانک جابجا کند، حتی در تصورش هم نمیگنجد. پس اگر قصد مرور روند پول را داشته باشیم از مبادله کالا به کالا شروع میشود و بعد ضرب سکه بهوجودآمده و بعد از ضرب سکه پولهای کاغذی وارد شدند و طبیعتاً اگر همین روند را ادامه دهیم پولهای کاغذی هم نمیتوانند عمر زیادی داشته باشند. همانطور که میدانید از دلار بهعنوان بزرگترین کلاهبرداری تاریخ یاد میشود و چون کشورها مجبور بودند این پول را بهعنوان واسطه داشته باشند ناچار از این ارز استفاده کردند. بهعنوانمثال یک تاجر چینی اگر قصد داشت کالایی را به شخصی در اروپا بفروشد ارز واسطی نیاز بود که آمریکا آمد و این کار را انجام داد. خوب تا سال ۱۹۷۱ دلارها پشتوانه طلا داشتند اما امروزه این دلارها ارزهای فیات هستند و پشتوانه طلای کافی ندارند.
علت اینکه میگوییم بزرگترین کلاهبرداری تاریخ چیست؟ بهاینعلت که وقتی موضوع را بررسی کنید متوجه میشوید درحالحاضر چین کالاهایش را از ابریشم گرفته تا هر کالایی که تولید میکند به آمریکا میفروشد و درعینحال با آمریکا جنگ اقتصادی هم دارند این موضوع خیلی مهم شده و البته به حرفهایی که قصد صحبت در موردش را دارم مرتبط است و کشورهای دیگر هم در طول تاریخ به همین شکل بودهاند، محصولاتشان را به آمریکا میفروختند، مثل ایران خودمان و در ازای آن تکه کاغذی میگرفتند که این را خود آمریکا با دستگاهایش چاپ کرده بود که حتی آن کاغذ و دستگاهایش را هم از کشورهای دیگر وارد کرده بود و چیزی که باعث رشد اقتصادی آمریکا شد همین دلار بود.
یعنی از کشورهای دیگر محصولات یا هر چیزی که میخواست خریداری میکرد و در ازایش کاغذ چاپ میکرد و به آنها میداد و کشورهای دیگر هم از روی ناچاری آن را میپذیرفتند. اما رمزارزها که خود دولت آمریکا هم از آن وحشت دارد و البته الآن بهشدت در دنیا به دنبال این هستند که به صرافیها اجازه ارائه خدمات به کاربران آمریکایی را ندهد یا اگر هم خدمات میدهند بر طبق چارچوب قوانین کشور آمریکا باشد تا بتواند در بحث مالیات و موارد اینچنینی کنترل خودش را روی موضوعات داشته باشد. در این مورد رمزارزها میتوانند یک تابوشکنی تاریخی انجام دهند که الآن هم در حال انجام است و البته دارد بیشتر میشود. بهعنوانمثال شما میتوانید از چین (درحالحاضر بسیاری از کارخانهها بیتکوین را قبول دارند) با بیتکوین واردات داشته باشید یعنی کسی که در ایران تجارت میکند میتواند بهجای اینکه پولش را از طریق سیستم بانکی سوئیفت (که اکنون تحریم است) ارسال کند، میتواند از بیتکوین استفاده کند و مواد اولیهاش را بخرد و اکنون اغلب کشورها این را قبول دارند.
وضع کریپتوکارنسی در ایران را به چه شکل میبینید و آیندهاش را چگونه ارزیابی میکنید؟
در ایران میتوانم بگویم تنها چیزی که میتواند با شرایط فعلی، اقتصاد ایران را نجات دهد همین کریپتوکارنسی و رمزارزها هستند، به خاطر اینکه ما تحریمها را داریم و استفاده از رمزارزها میتواند تسهیلکننده مبادلات باشد ولی متأسفانه دولت در چند ماه گذشته کملطفی کرد و نهتنها حمایت نکرد بلکه در چند ماه گذشته همانطور که اخبارش هم پخش شد حتی فشارها بیشتر شد که البته میشد بهجای بگیروببند حمایت کرد که به اقتصاد کشور هم کمکی کرده باشیم. اما الآن خود دولت هم متوجه شده است که چارهای جز پذیرفتن رمزارزها ندارد. مثل دولت ونزوئلا که تحریمهایی دارد و تاکنون توانسته با تولید رمزارز خود به نام پترو، اقتصادش را بهنوعی نجات دهد و نفتش را بفروشد و ایران هم ناچار است که دنیای رمزارزها را قبول کرده و از آن استفاده کند و تنها چیزی است که میتواند ایران را به بازار جهانی وصل کند. البته بدون نیاز به دلار و کاملاً میتواند مستقل باشد حال با ایجاد رمزارز ملی یا با پشتوانه نفت.
به نظر شما الآن سرمایهگذاری روی استخراج قانونی این ارز سودآوری دارد؟
اگر با برق صنعتی و به شکل قانونی در نظر بگیریم بله سودآوری دارد. ولی اگر بحثهای مطرحشده مبنی بر در نظر گرفتن تعرفه استخراج درست باشد میشود گفت سودآوری خاصی در این زمینه نمیماند.