بلاکچین در حوزه زنجیره تامین

بررسی نقش بلاک چین در زنجیره تامین صنایع غذایی

نقش بلاک چین در زنجیره تامین صنایع غذایی  از نام گذاری روز پیتزا بیت کوین شروع شد و اکنون به سمت متاورس در حرکت است.

اصولا، در نگاه اول ارزهای دیجیتال و صنعت غذا مرتبط با‌هم به نظر نمی‌رسند زیرا یکی در قلمرو دیجیتالی و دیگری ریشه‌ای کاملا فیزیکی و مادی دارد. اما اگر به اولین روزهای معرفی کریپتوکارنسی‌ها برگردیم، اولین مورد استفاده در دنیای واقعی بیت کوین (BTC) مربوط به مواد غذایی بود. در ۲۲ مه ۲۰۱۰، لازلو هانیچ اولین تراکنش تجاری مستند BTC  را انجام داد و دو پیتزای پاپا جان را به مبلغ ۱۰۰۰۰ بیت کوین خریداری کرد.

آن روز اکنون در تقویم ارز دیجیتال به عنوان روز پیتزا بیت کوین ثبت شده است. به خودی خود، این رویداد به یک جشن سالانه تبدیل شده است که رستوران های زنجیره ای و شرکت های رمزنگاری به طور یکسان از فرصت های بازاریابی استفاده می کنند. با این حال، روز بیت کوین پیتزا، علاوه بر اینکه بیت کوین را به عنوان یک وسیله مبادله معرفی کرد، رابطه کریپتو با بخش غذا را نیز آغاز کرد. این رابطه حقیقتا رابطه‌ای است که که شروع به شکوفایی کرده است و قرار است با عملیاتی شدن Web3 و Metaverse بیشتر از پیش شکوفا شود.

اشتهای سیری ناپذیر کریپتو و بلاک چین برای ورود به زنجیره تامین صنایع غذایی  

علاوه بر روز پیتزا بیت کوین، به نظر می رسد دنیای ارزهای دیجیتال همیشه از ترند‌های مرتبط با غذا استقبال می کند. با نگاهی به هر فهرستی از «کوین‌های غیرفعال شده» نمونه‌های زیادی از توکن‌های آشپزی، از جمله Baconbitscoin، Onioncoin و Barbequecoin را خواهید دید.برای مثال Pizzacoin که مدت‌ها قبل پروژه پشت آن شسکت خورد و ورشکست شد حتی هنوز در Coinmarketcap نمایش داده می شود.

مانند بسیاری از پروژه‌هایی که در لیست عرضه اولیه کوین (ICO) قرار می‌گیرند، این توکن‌ها معمولاً توکن‌هایی هستند که هیچ فناوری اساسی برای پشتیبانی از آنها وجود ندارد. با این حال، ظهور عصر DeFi دسته جدیدی از پروتکل های مرتبط با مواد غذایی را به این عرصه آورد که بسیاری از آنها تا به امروز پیشرفت کرده اند SushiSwap و PancakeSwap  واضح‌ترین نمونه‌های آن هستند.

به غیر از این پروژه‌ها، در طول سال‌های بین حضور پر‌رنگ ICOها و بازار صعودی سال ۲۰۲۱، پیشرفت‌های زیادی در زمینه همگرایی بلاک چین، کریپتو و بخش زنجیره تامین غذا وجود داشته است. قابلیت ردیابی مواد غذایی یکی از زمینه هایی است که طبق نظر کارشناسان برای تغییرات بنیادی آماده است. راه‌حل‌هایی مانند Food Trust IBM که به تازگی با مواد غذایی مانند نستله و کارفور مرتبط هستند. علاوه بر این، آی‌بی‌ام دز زمینه بلاک چین در زنجیره تامین مواد غذایی با زنجیره‌ای از رستوران‌های غذاهای دریایی در کالیفرنیا برای شفافیت بیشتر همکاری کرده است که به آن مفصلا در مجله خط دید پرداختیم. این همکاری با این هدف شکل گرفته است تا مشریان این رستوران با اسکن یک کد، تمام اطلاعات مربوط به غذای دریایی که سفارش داده‌اند را از لحظه شکار تا سرو مشاهده کنند.

📌مقاله مرتبط

برای آشنایی بیشتر با موضوع، پیشنهاد می شود این مقاله را نیز مطالعه بفرمایید: راهکار‌های بلاک چین در زنجیره تامین چه کمکی به این صنعت می‌کند؟

برای خدمات بهتر به مشتریان است که بلاک چین و رمزارز‌ها برای صنعت خدمات غذایی به کار گرفته می‌شوند. طی سال‌های اخیر و به‌ویژه از زمان شیوع بیماری کووید-۱۹، رستوران‌ها به لطف تسلط روزافزون پلتفرم‌هایی مانند Uber Eats، به‌طور قابل توجهی مشتریان بیشتری حتی از فواصل بسیار دورتر جذب کرده‌اند. البته اصلا جای تعجب نیست زیرا این مدل پلت فرم‌ها قبلاً صنایع مختلف مانند حمل و نقل خصوصی (Uber) تا هتل ها (Airbnb) و موسیقی (Spotify) را تغییر داده بودند.

مدل پلت فرم که در بخش رستوران اعمال می شود به این معنی است که این کمپانی‌ها ارتباط با مشتری، از جمله فرآیند پرداخت، مدیریت داده‌ها و برنامه های وفاداری را در اختیار می گیرند. در نتیجه، اپراتورهای مواد غذایی در پس زمینه قرار می‌گیرند و محصولات آنها تنها بخشی از محصول یا خدمات است که در نهایت برای مصرف کننده قابل مشاهده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا