آموزشدفتر مدیریت پروژهکنترل و مدیریت پروژهمطالب ویژه

مقایسۀ چارچوب‌های مدیریتی چابک (Agile Frameworks)

از چارچوب‌های چابک (Agile)  مثل اسکرام (Scrum)، لین (Lean) یا کانبان (Kanban) در صنایع گوناگون استفاده گسترده‌ای می‌شود. هرکدام از این چارچوب‌ها تمرکز، ویژگی‌ها، فرایند، مزایا و معایب خود را دارند. در ادامه این چارچوب‌ها را مقایسه می‌کنیم تا مناسب‌ترین روش را برای پروژه بعدی خود بیابید.

در مقاله قبلی با عنوان «چطور روش مناسبی برای مدیریت پروژه انتخاب کنیم» ملاحظات کلیدی و برخی از معیارهای ارزیابی را برای انتخاب روش مناسب مطرح کردیم. در ادامه سه چارچوب محبوب اجایل را دقیق‌تر بررسی می‌کنیم؛ با این مقایسه انتخاب روش پروژه آسان‌تر می‌شود:

کانبان (Kanban)لین (Lean)اسکرام (Scrum) 
یک چارچوب تصویری که هدف از آن ترغیب استمرار پیشرفت است و برای محدودکردن پیش‌روی کار در آن از گردش‌کارهای بصری استفاده می‌شود و ظرفیت تحویل با نیازمندی‌ها هم‌راستا می‌شود.اصول مرتبط با فناوری و تولید که برای کاهش اتلاف و افزایش آموزش و یکپارچگی به‌کاربرده می‌شوند.مجموعه‌ی تعریف‌شده و تکرارشونده‌ای از قوانین، نقش‌ها و فرایندها که برای تسریع عرضه‌ی محصولات، با کیفیت بالاتر به‌کار برده می‌شوند.

تعریف

در اصل در فرایند زنجیره تأمین تولیدی به‌‌کار می‌رفت اما اکنون در صنایع بسیار دیگری به‌کار می‌رود.در اصل در صنایع تولیدی به‌کار برده می‌شد، اما اکنون در صنایع بسیار دیگری به‌کار برده می‌شود.در اصل برای توسعه نرم‌افزاری به‌کار برده می‌شد اما اکنون در بسیاری از صنایع به‌کار می‌رود.

 صنایع

تمرکز در آن بر وظایف و بهبود فرایندها است.تمرکز در آن بر جلوگیری از اتلاف (هر چیزی که ارزش‌افزوده ندارد)، ارتقای سیستم و آموزش و انسجام فرایند است.تمرکز در آن بر تسریع برگشت محصول[1] و بهبود کیفیت است.

 تمرکز اولیه

سیستم کاهش فشار بر تیم برحسب نیاز است و توسط مشتری تعیین می‌شود.سیستم کاهش فشار بر تیم برحسب نیاز است و توسط مشتری تعیین می‌شود.سیستم کاهش فشار بر تیم برحسب نیاز است و توسط مشتری تعیین می‌شود.افزایش فشار به تیم یا کاهش فشار به تیم[2] برحسبِ نیاز
کارِ در جریان (WIP) با ظرفیت تحویل تیم منطبق می‌شود.اولویت‌بندی WIP، دقیقاً بعد از تعیین نیاز مشتری انجام می‌شود.از بک‌لاگ برای اولویت‌بندی کار در جریان (WIP) استفاده می‌شود.اولویت‌بندی کار و کارِ در جریان[3] (WIP)
به کمترین نظارت مدیریتی، و تیم‌های بسیار خودسازمان‌ده نیاز است.به فرایندهای بسیار هوشمند و همکاری‌های تیمی دقیق نیاز است.به تیم‌هایی نیاز است که بسیار خودسازمان‌ده هستند.

 همکاری‌ها

به اسپرینت رسمی یا نقش‌های معینی نیاز نیست.از فرایندهای رسمی و نقش‌های تیمی استفاده می‌شود.از اسپرینت‌های رسمی (چرخه‌های کاری تکرارشونده) با نقش‌های معین استفاده می‌شود.

 فرایند توسعه

انعطاف‌پذیری بیشترفرایندهای دقیق‌تررسمیت‌ بیشتر/انعطاف‌پذیری کمترانعطاف‌پذیری
هیچ گاه‌شماری از قبل معین نشده اما کار تقسیم می‌شود و به‌طور تصویری نشان داده می‌شود.گاه‌شمار معینی وجود ندارد اما فرایند باید تقویت شود.گاه‌شمارهای ۲-۴ هفته‌ای برای هر اسپرینت

 گاه‌شمار (خط زمانی[4])

جلسات برحسب نیاز تشکیل می‌شوند.تعداد و فاصله بین جلسات به نسبت نیاز به حل فوری مشکلات است.به ۱۵ دقیقه در روز محدود می‌شود.

 جلسات

به دلیل انعطاف‌پذیری تغییرات در کل فرایند ممکن است.تغییرات با مطرح‌شدن در فرایند تشخیص داده شده و حل‌وفصل می‌شوند.از تغییر نیازمندی‌ها در طی اسپرینت‌ها اجتناب می‌شود.

 تغییرات نیازمندی‌ها

هیچ نقش معینی وجود ندارد.تیم‌ها بر مبنای اهداف مشترک و کار نزدیک هماهنگ می‌شوند.برای موفقیت سه نقش، کلیدی هستند: (اسکرام‌مستر، مالکیت محصول و تیم اسکرام).

 نقش‌ها

بر مبنای طول‌ِ مدت فرایند سنجیده می‌شود.برحسب استفاده از گردش به‌موقع[5]/ برگشت[6] سریع سنجیده می‌شود.برحسب سرعت تحویل و بهبود کیفیت سنجیده می‌شود.سنجش موفقیت

دیگر گزینه‌ها:

توجه شود که این چارچوب‌های چابک را می‌توان برای ایجاد راهکارهای تلفیقی مانند دو راهکار زیر ترکیب کرد:

اسکرام‌بَن (Scrumban)

در آن از روش اسکرام برای انجام کار عملی استفاده می‌شود اما از کانبان برای پیشرفت‌های پیوسته استفاده می‌شود.

لین‌بَن (Leanban)

از Lean برای ترکیب بهترین ارکان کنبان (Kanban) و از روش‌های اسکرام (Scrum) برای تحویل ارزش‌ها با بیشترین ماندگاری و در سریع‌ترین زمان ممکن استفاده می‌شود.

وقتی در مورد پروژه بعدی خود فکر می‌کنید، معیارهای فوق را به‌دقت اولویت‌بندی کنید و مطمئن شوید که چارچوب با اهداف شما هم‌راستا است. علاوه‌بر انعطاف‌پذیری، ظرفیت‌ها و ساختار تیمی و تجاری را در نظر داشته باشید.

اما آیا امکان مطالعۀ علمی‌تر و حتی دریافت مدارک بین‌المللی مربوط به این چارچوب‌های کاری وجود دارد؟ در خط دید بخوانید.


[1] Product turnaround

[2] Pull/Push systems

[3] work in progress (WIP)

[4] timeline

[5] Just-in-time flow

[6] turnround

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا