آموزشگزارش، نقد و تحلیل

پنج سؤال برای شناخت مسیر بحرانی

مسیر بحرانی یکی از ابزارهای سنتی مدیریت پروژه و ابزار فوق‌­العاده‌­ای برای زمان‌بندی پروژه است. بااین‌حال تعریف مسیر بحرانی برای دانشجویان مدیریت پروژه و حتی مدیران باتجربه معمولاً دشوار است. ۵ سؤال به درک بهتر مسیر بحرانی کمک می‌کند:

اول- مسیر بحرانی چیست؟

مسیر بحرانی توالی فعالیت­‌ها و نقاط رویداد (مایلستون‌ها) در برنامه پروژه است که کوتاه‌ترین مدت پروژه را نشان می‌دهد. تمام فعالیت‌ها در روش مسیر بحرانی، وابستگی‌ متقابل دارند و دارای زمان بافر نیستند. برای تعیین مسیر بحرانی دانستن مدت هر فعالیت­ پروژه، تاریخ‌های تحویل و وابستگی‌های منطقی مابین فعالیت­‌ها اهمیت دارد. هر فعالیت با اولین تاریخی که در آن می‌تواند کامل شود و آخرین تاریخی که باید تکمیل شود تعریف می‌شود. با در نظر گرفتن ارتباط تمام فعالیت­‌های برنامه پروژه باهم می‌توان مکان و میزان زمان بافر در برنامه پروژه را محاسبه کرد. به همین دلیل ممکن است پروژه بیش از یک مسیر بحرانی داشته باشد.

دوم- چه چیزِ مسیر بحرانی، بحرانی است؟

هر فعالیتی که ممکن است موجب تأخیر تکمیل به‌موقع پروژه شود، به مسیر بحرانی تعلق دارند. اگر طول‌ مدت هر فعالیت در مسیر بحرانی از چارچوب زمانی برنامه‌ریزی‌شده فراتر برود، مدت برنامه­‌ریزی‌شده کل پروژه تغییر خواهد کرد. در غیر این صورت، زمان بافر کل فعالیت­‌ها در مسیر بحرانی صفر می­‌شود. اگر تیم به یک روز اضافی احتیاج دارد تا فعالیتی را که در مسیر بحرانی است تکمیل کند، بدیهی است تکمیل کل پروژه یک روز دیرتر از زمان برنامه‌ریزی‌شده باشد.

سوم- چرا مسیر بحرانی در مدیریت پروژه مفید است؟

با روش مسیر بحرانی (CPM) [1] تنگناها در برنامه پروژه مشخص می‌­شود. با این روش، خصوصاً تشخیص تأخیرهایی که ریسک را افزایش می‌دهد آسان می­‌شود؛ می‌توانید برای رعایت این چارچوب زمانی تلاش کنید. فعالیت‌هایی که در مسیر بحرانی قرار دارند، دائماً باید نظارت شوند. اگر بتوانید زمان خود را در فعالیت­‌های بحرانی حفظ کنید، می­‌توانید طول مدت پروژه را کوتاه کنید.

چهارم- چگونه می‌توان از افزایش طول مدت کلی پروژه در مسیر بحرانی جلوگیری کرد؟

جلوگیری از تأخیر فعالیت‌های مسیر بحرانی از اهمیت برخوردار است. می‌توان با تخصیص منابع بیشتر به این فعالیت­‌ها مانع تأخیر شد. به‌علاوه اجرای موازی این وظایف به‌جای اجرای متوالی آن­­‌ها مثمر ثمر خواهد بود. خصوصاً اگر پروژه دارای چند مسیر بحرانی باشد که موازی عمل می­‌کنند، تکمیل به‌موقع یک پروژه بسیار پُرمخاطره است.

پنجم- چگونه می‌توان مسیر بحرانی را در مدیریت پروژه Inloox تعیین کرد؟

با مدیریت پروژه اینلوکس لازم نیست که مسیر بحرانی را به‌طور دستی مصاحبه کنید. تنها پیش‌­نیاز برای تعیین مسیر بحرانی، داشتن یک برنامه پروژه کامل در اینلوکس با تمام فعالیت­‌های آن است: تاریخ‌های آغازی، پایانی و طول مدت آن­‌ها.

برای نمایش مسیر بحرانی، پروژه خود را در اینلوکس باز کنید و بر Planning (برنامه‎­ریزی) کلیک کنید. برنامه پروژه فعلی خود را می‌­بینید. View Tab را انتخاب کنید و بر Show Critical path (مسیر بحران را نشان بده) کلیک کنید. مسیر بحرانی را با رنگ قرمز در برنامه پروژه خود هایلایت کنید و بر Show Slack (شناوری را نشان بده) کلیک کنید و ببینید که برای هر فعالیت چقدر زمان بافر در نظر گرفته شده است.

[۱] Critical Path Method

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا