آموزشمطالب ویژه

Li-Fi چیست، تمام آنچه باید بدانید

 

بیشتر خانواده‌ها در کشورهای صنعتی و بسیاری دیگر از کشورها دارای اینترنت خانگی با پهنای باند مناسب هستند اما بسیاری از آن خانه‌ها مشکل سرعت اینترنت و یا اتصال به آن را دارند. اما اگر راهی برای اتصال به اینترنت و بهره‌مندی از ارتباط مستقیم با سرعت‌های بسیار سریع‌تر وجود داشته باشد چه می‌شود؟ اینجاست که Li-Fi وارد می‌شود.

کلمه Li-Fi مخفف Light Fidelity است و یک سیستم ارتباطی برمبنای نور قابل‌مشاهده (VLC ) می‌باشد که ارتباطات بی‌سیم را باسرعت بسیار بالایی انجام می‌دهد.

باوجود Li-Fi لامپ نور روشنایی شما درواقع تبدیل به روتر شما می‌شود. این فناوری از لامپ‌های LED معمولی خانگی برای فعال کردن انتقال داده استفاده می‌کند و دارای سرعتی حداکثر 224 گیگابیت در ثانیه است.

اصطلاح Li-Fi توسط پروفسور Harald Haas در دانشگاه ادینبورگ در طی یک سخنرانی در کنفرانس TED در سال 2011 ابداع شد. Haas لامپ‌هایی را پیش‌بینی کرد که می‌توانند به‌عنوان روتر بی‌سیم عمل کنند. متعاقباً در سال 2012 پس از چهار سال تحقیق، Hass باهدف “رهبری جهانی در فناوری ارتباطات دید مرئی” شرکت PureLiFi را تأسیس کرد.

 

فناوری Li-Fi چگونه کار می‌کند؟

فناوری Wi-Fi و Li-Fi تقریباً شبیه هم هستند چراکه هردو داده‌ها را به‌صورت الکترومغناطیسی انتقال می‌دهند. بااین‌حال Wi-Fi از امواج رادیویی استفاده می‌کند درحالی‌که Li-Fi با امواج نور مرئی کار می‌کند. همان‌طور که اکنون می‌دانیم، Li-Fi یک سیستم ارتباطات نور مرئی است. (VLC) این یعنی Li-Fi را یک دستگاه ردیاب عکس برای دریافت سیگنال‌های نوری و یک عنصر پردازش سیگنال برای تبدیل داده به محتوای جریان پذیر همراهی می‌کنند.

لامپ LED یک منبع نور نیمه‌هادی (نیمه‌رسانا) است به این معنی که جریان ثابت برق که به یک لامپ LED منتقل می‌شود، بدون سرعت قابل‌مشاهده در چشم انسان می‌تواند فرورفته و کم‌نور شود. به‌عنوان‌مثال داده‌ها به یک لامپ LED (با فناوری پردازش سیگنال) خورانده می‌شوند، سپس داده‌ها (تعبیه‌شده در پرتوی آن) را با سرعت زیاد به آشکارساز عکس (فوتو دیود) می‌فرستند. تغییرات کوچک در کم‌وزیاد شدنِ سریع شدت نور لامپ‌های LED توسط “گیرنده” به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌شوند.

سپس این سیگنال به یک جریان داده دودویی (باینری) تبدیل می‌شود که ما آن‌ها را به‌عنوان برنامه‌های وب، برنامه‌های ویدئویی و صوتی روی دستگاه‌هایی که اینترنت فعال داشته باشند، می‌بینیم و تشخیص می‌دهیم.

 

فناوری Li-Fi در مقابل Wi-Fi

درحالی‌که برخی ممکن است فکر کنند Li-Fi با سرعت 224 گیگابیت در ثانیه Wi-Fi را ضربه‌فنی می‌کند، استفاده انحصاری Li-Fi از نور مرئی می‌تواند مانع پخش نور کافی شود. سیگنال‌های Li-Fi نمی‌توانند از دیوارها عبور کنند، بنابراین برای لذت بردن از یک اتصال کامل به اینترنت، باید لامپ‌های LED در سراسر خانه قرار داده شوند. ناگفته نماند که Li-Fi برای تأمین اتصال به لامپ‌های روشن نیاز دارد یعنی چراغ‌ها در طول روز هم باید روشن باشند. علاوه‌ بر این درجایی که کمبود لامپ وجود داشته باشد یعنی کمبود اینترنت Li-Fi هم وجود دارد بنابراین زمانی که صحبت از مکان‌های عمومی می‌شود (بدون لامپ هستند) Li-Fi ضربه سختی از Wi-Fi خواهد خورد.

بااین‌حال با استفاده از Li-Fi به‌جای Wi-Fi، بسیاری از مشکلات امنیتی در ارتباط با پهنای باند شبکه‌های پرترافیک حل خواهد شد. همچنین استفاده از Li-Fi در مناطقی که امواج فرکانس رادیویی به ‌آن‌ها نمی‌رسد، سودمند خواهد بود. در سال 2016 اعلام شد که قرار است فرمت Wi0Fi استاندارد بانام Wi-Fi Hallow راه‌اندازی شود. این پروژه جدید ادعا می‌کند ضمن استفاده از انرژی کم، دامنه اتصال را دو برابر می‌کند. به همین دلیل فناوری Wi-Fi Hallow برای دستگاه‌های دارای باتری نظیر ساعت‌های هوشمند و تلفن‌های هوشمند مناسب است و البته می‌تواند خود را در اختیار دستگاه‌هایی با اینترنت اشیاء مانند حسگرها و اپلیکیشن‌های هوشمند قرار دهد.

فناوری Li-Fi همچنین به دلیل سرعت چشمگیر خود می‌تواند تأثیر زیادی بر اینترنت اشیاء بگذارد، چراکه به لطف انتقال داده در سطوحی بسیار بالاتر، حتی می‌توان دستگاه‌های بیشتری را به هم متصل کرد. علاوه بر تمام این‌‌ها، Li-Fi به دلیل برد کوتاه‌تر از Wi-Fi ایمن‌تر است و البته گزارش‌شده است که پرتوهای نوریِ جاسازی‌شده‌ای که از یک سطح منعکس می‌شوند هم می‌توانند به‌سرعت 70 مگابیت بر ثانیه دست یابند.

بخش اول مقاله را از لینک زیر بخوانید:

Li-Fi چیست، تمام آنچه باید بدانید (بخش دوم)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا