راهحلهای بلاکچین برای حل چالشهای صنعت مخابرات
فناوری بلاک چین در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته و همچنان در حال تجربه یک رشد روزافزون در میان فعالان در این حوزه است همچنین راهحلهای بلاکچین برای حل چالشهای صنعت مخابرات نیز از جمله همین پیشرفت ها می باشد. در این مقاله ما راهحلهای بلاکچین در مخابرات را به طور دقیق بررسی کرده و زمینههای استفاده، کارهایی که مدیران این حوزه به کمک آن انجام میدهند و جایی که شرکتهای فعال در حوزه تلکام میتوانند به مشتریان خود کمک کنند را به طور جامع مورد بررسی قرار میدهیم.
ابتدا لازم است به یک سوال پایهای پاسخ دهیم، بلاک چین در مخابرات چیست؟
همه ما بلاک چین را با بیت کوین میشناسیم. اگر بخواهیم به ابتدای مسیر نگاه کنیم، بیتکوین همان چیزی بود که شروع شناخت مردم عادی از بلاکچین را کلید زد. اکنون این فناوری به سرعت در حال تکامل است تا روند پردازش تراکنشها، احراز هویت کاربران و پرداختها را به طور کامل دگرگون کند. فین تک یکی از اولین صنایعی بود که برای در مراحل اولیه این فناوری را پذیرفت اما در حال حاضر، تقریباً در هر صنعتی امکانات متنوعی با کمک بلاکچین به وجود آمده. در این مقاله، مفاهیم و فرصتهایی را که فناوری بلاکچین در صنعت مخابرات به وجود آورده، به دقت بررسی خواهیم کرد.
بلاک چین یک دفتر کل مشترک است که بین کاربران در یک شبکه خاص تکرار می شود و این دفتر کل کلیه جزئیات معاملات بین طرفین را در خود جای میدهد. کل سیستم بسیار امن، شفاف و عاری از هر گونه واسطه محدود کننده ای است که همه ما در هر شبکه مبتنی بر تراکنش مشابه در دسترس به آن وابسته هستیم. اگر مشتری درخواست تراکنش کند (مثلاً از آمازون نان سفارش دهد)، این تراکنش از طریق # منحصر به فرد خود در شبکه بلاک چین منتقل می شود. یکی از گره ها، # را شناسایی کرده و آن را تأیید می کند و امکان تکمیل تراکنش را فراهم می کند.
در هیچ مقطع زمانی مشخص، گره نمیداند مشتری نهایی یا فروشنده کیست. از این رو، بلاک چین یک دفتر خاطرات دیجیتال نامیرا است که از تراکنشها (میتواند داده، ارز یا هر چیزی با ارزش اقتصادی باشد) تشکیل شده است. هر تراکنش منحصر به فرد است و در یک سیستم توزیع شده ثبت می شود که هرگز نمی توان آن را حذف و یا دستکاری کرد.
📌 مقاله مرتبط:
برای آشنایی بیشتر با موضوع، پیشنهاد می شود این مقاله را نیز مطالعه بفرمایید: مقیاس پذیری در بلاکچین
بلاک چین و صنعت مخابرات در سال ۲۰۲۲، این تحول چگونه در حال شکلگیری است؟
نکته جالب اینجاست که نحوه ارتباط تلفنی افراد در طول ۲۰ سال گذشته تغییر چشمگیری نداشته است. بله، سیمکارتهای ما کوچکتر شدهاند و اکنون راههای زیادی برای انتقال صدا، تصویر و متن از طریق اینترنت داریم، اما منطق اصلی تلفن مبتنی بر سیمکارتها (که در سال ۱۹۹۱ توسعه یافته بودند) تغییر نکرده است. چیزی که کاملاً تغییر کرده است نحوه برخورد ما با داده ها است. سرعت انتقال از طریق اینترنت با سه یا شاید چهار سال قبل قابل مقایسه نیست؛برای مثال فناوری۵G که در حال حاضر به سرعت در حال ارائه سرویس است، نرخ انتقال داده بالاتر، حداقل تأخیر شبکه و سیستم عظیمی از دستگاههای متصل را امکان پذیر میکند. ما شاهد استفاده از دستگاه های IOT، حسگرها، تشخیص چهره، AR، VR برای دستیابی به موارد استفاده مختلفی خواهیم بود که قبلا تصورشان هم نمی کردیم.
هم ارائه دهندگان و هم مشترکین با رومینگ، هزینه های بالا، خطر کلاهبرداری، مسائل مربوط به حریم خصوصی و بسیاری موارد دیگر دست و پنجه نرم می کنند. پس از بررسی راه حل های بالقوه، تمرکززدایی (که یکی از اصول اصلی بلاک چین است) می تواند کلید حل اینگونه مسائل باشد.
چالشهای اصلی این صنعت و حل این چالش ها با کمک راهحلهای بلاکچین در مخابرات:
سازمان های که به دنبال راه حل های نوآورانه برای کاهش هزینه های اساسی و بهبود سودآوری کسب و کار خود هستند. ما در خط دید به چند نقطه ضعف مدرن در صنعت مخابرات نگاه می کنیم وهمچنین دلایل اینکه چرا باید به راهحلهای بلاکچین در مخابرات به عنوان یک راه حل فناورانه برای حل چالشهای آینده نگاه کنیم را بررسی میکنیم:
- شبکه و زیرساخت : شرکتهای فعال در حوزه مخابرات دارای پیچیدگیهای بسیاری هستند و نیاز به پروژه های زیرساختی و سرمایه گذاری قابل توجهی دارند. تقریباً همه سازمانهای مخابراتی تحت راهاندازی شبکه 4G/LTE قرار گرفتهاند اما در حال حاضر فناوری ۵G مورد تقاضای بسیاری از کاربران قرار گرفته که آنها را مجبور به ارتقاء مجدد میکند.
- سیستم های پشتیبانی کسب و کار/عملیات : فناوری های موجود، تعاملی، امن و انعظاف پذیر نیستند. علاوه بر این، تجربه کاربری و پشتیبانی ضعیف آنها همواره باعث نارضایتی شده است که این خود در سود و زیان شرکت های این حوزه تاثیر مهمی داشته است.اخیرا متخصصان این حوزه راهحلهای بلاکچین در مخابرات را برای این چالش ارائه کردهاند.
- جنگ قیمت : ورود سرویس دهندگان مخابراتی عصر جدید به بازار، توقع مشتریان را به طور چشمگیری بالا برده است. با توجه به اینکه ارائهدهندگان خدمات مجبورند تماسهای رایگان و بستههای داده فراوانی را به مصرفکنندگان ارائه کنند.
- کلاهبرداری: طبق گزارش منتشر شده توسط Deloitte، ارائه دهندگان خدمات ارتباطی (CSP) هر ساله ۴۰ میلیارد دلار به دلیل فعالیت های کلاهبرداری از دست می دهند. در ادامه بررسی می کنیم که راهحلهای بلاکچین در مخابرات جطور این چالشهارا تا حد قابل توجهی حل خواهند کرد.
راهحلهای بلاکچین در مخابرات چطور عمل میکنند؟
- تمرکززدایی و اقتصاد اشتراک: از دید متخصان راه حل اصلی این مشکل تمرکززدایی است که یکی از ویژگی های اصلی روش راهحلهای بلاکچین در مخابرات است. به عنوان مثال – زیرساخت های زمینی توسط شرکتها ساخته میشوند و در نتیجه مختص همان شرکت است و متعلق به همه ارائه دهندگان خدمات نیست. با کمک راهحلهای بلاکچین در مخابرات ، سازمان ها و زیرساختهایشان گرد هم می آیند و از همان استفاده می کنند تا از هزینه های هنگفت ساخت زیرساخت جلوگیری کنند. برای مثال، تاتا و ریلاینس زیرساختهای زیرزمینی اینترنت را در هند ایجاد کردند که تقریباً همه سازمانهای دیگر از آن استفاده میکنند.
- هنگامی که ما در مورد سیستم های داخلی که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرند صحبت می کنیم، در اصل به یک اکوسیستم بسیار سیلوشده، سفت و سخت و پیچیده اشاره می کنیم. در آینده، اگر بخواهیم از تیمهای وابسته به هم که در این اکوسیستم همکاری میکنند، سود ببریم، به راهحلهای بلاکچین در مخابرات برای کمک به حذف واسطهها نیاز مبرمی خواهیم داشت. بنابراین، در این فرآیندها بلاک چین می تواند برای آوردن موارد استفاده مرتبط مانند تسویه حساب بین حامل، تغییرات حامل و MNP کارآمد مورد استفاده قرار گیرد.
- یکی از قابلیتهای مهم بلاک چین این است که میتواند «هر چیزی را به عنوان سرویس» برای مصرفکنندگان فعال کند. تصور کنید بازاری وجود دارد که در آن یک مشتری بسته اینترنت استفاده نشده خود را بفروشد و مشتری دیگری سعی می کند بسته تماس های رایگان را به کاربری دیگر بفروشد؟ این بازار که با کمک فناوری بلاک چین مستقیماً میان میلیونها مشترک شرکتهای ارائه دهنده خدمات مخابراتی فعال است، استفاده بهینه از منابع مخابراتی را به کمک راهحلهای بلاکچین در مخابرات تضمین میکند.