اخباردفتر مدیریت پروژه

استاندارد ISO برای مدیریت دانش در سال ۲۰۱۸ منتشر می‌شود

استاندارد ISO می‌آید، مدیریت دانشتان را آماده کنید

پیش‌نویس اولین و تنها استاندارد بین‌المللی مدیریت دانش برای نظرگذاری ارائه شده است. اگر مدیریت دانش هنوز نظر شما را جلب نکرده، بعید نیست که به‌زودی توجه شما را به‌خود وا‌دارد.

استاندارد سیستم‌های مدیریتی دانش ISO 30401 در سال ۲۰۱۸ منتشر خواهد شد. اگر کلمۀ «سیستم‌ها» شما را به‌یاد فناوری می‌اندازد، دوباره به اسم این استاندارد دقت کنید؛ ISO 30401 یک استاندارد سیستم‌های مدیریتی، مثل سیستم‌های مدیریت کیفی ISO 9001 است. گروه ISO  از یک الگوِ سیستم‌های مدیریتی، که با تجربه و آزمون به‌دست آمده، استفاده کرده‌اند و استانداردی را برای کمک به توسعۀ سازمان‌ها و بهبود و پشتیبانیِ سیستم‌های مدیریتی‌ای که به دانش ارزش می‌افزایند تنظیم کرده‌اند. این استاندارد را می‌توان در تمام سازمان‌ها به هراندازه و در هر بخشی اعمال کرد و این استاندارد کل پروژه‌ها و امور متداول کاری را پوشش می‌دهد. سیستم‌های مدیریت دانش نیز مانند ISO 9001 استانداردی است که شرکت‌ها با انتخاب آن‌ها می‌توانند گواهی آن را دریافت کنند.

انتشار این استاندارد برای تمام متخصصان مدیریت دانش یک رویداد برجسته است. بلاخره متخصصان پروژه می‌توانند به یک تعریف مشخص و بین‌المللی از دانش، توضیحات شفافی در این‌ باره که مدیریت دانش چیست و چه نیست، و لیستی از مهم‌ترین الزاماتی که بر موفقیت مدیریت پروژه تأثیرگذارند دست بیابند.

انتشار استاندارد فرصت‌هایی برای سازمان‌ها و کارشناسان پروژه فراهم می‌کند که به شناخت و روش‌ها و عملکرد بهتری دست بیابند.

تغییراتی نیز صورت می‌گیرند. وقتی ISO 9001 اولین بار منتشر شد، تا مدتی تبدیل به یک کلیشۀ قانونی شد. اما درنهایت موجب درک عمیق‌تر و گسترده‌تری از کیفیت مدیریت شد. امید است که همه از این بیاموزند و بتوانند بر بهبود شناخت مدیریت دانش، بدون وارد شدن به مرحلۀ کلیشه‌اش شدن آن متمرکز باشد. همین‌طور امید است که کارشناسان مدیریت پروژه استاندارد مدیریت دانش را با ذهنی باز بیاموزند. شاید این همان چیزی نباشد که انتظارش را دارید.

نگاهی به پیش‌نویس استاندارد

هر سازمانی متفاوت است، بنابراین استاندارد دقیقاً به شما نمی‌گوید چه کنید. به شما کمک می‌کند که از کاری که می‌خواهید انجام بدهید سر در بیاورید. استاندارد پیش‌نویس برمبنای ۸ اصل هدایتگر است، ازجمله طبیعت دانش (چیزی است مربوط‌به مردم)؛ چگونه دانش ارزش می‌آفریند (به سازمان‌ها کمک می‌کند که به اهدافشان دست بیابند و با تولید و استفاده از دانش عملکردشان را بهتر کنند)؛ و نیاز به تمرکز بر محیط کار (زیرا دانش ملموس است و نمی‌توان آن را مستقیماً مدیریت کرد.) بخش «نیازمندی‌های» استاندارد شامل تعاریف و بخش‌های مربوط‌به سازمان است دربارۀ مدیریت و برنامه‌ریزی.

سه ضمیمه به این استاندارد اضافه شده است که به خوانندگان کمک می‌کند مدیریت دانش را درک کنند و از اشتباهات و سؤفهم مفاهیم جلوگیری کنند. موضوعات توضیح‌داده‌شده در این ضمیمه‌ها شامل مرزهای بین مدیریت دانش و مدیریت اطلاعات، اشکال متفاوت دانش و نحوۀ تجزیه‌وتحلیل و ارتقای فرهنگ مدیریت دانش است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا