بیت کوین و بلاک چین در حوزه مالی و بانکداری برای حفظ محیط زیست
تجزیه و تحلیل اثبات کار(Proof-of-Work) بیت کوین و شبکه لایتنینگ، سیستم بانکی را یک مصرف کننده سیری ناپذیر انرژی نشان می دهد. از طرف دیگر این مصرف انرژی نشان می دهد که از منظر مصرف انرژی، بیت کوین برای کره زمین نسبت به سیستم بانکداری به مراتب بهتر است.
آمار و ارقام جدید در مورد مصرف انرژی، کارایی و مقیاس پذیری بیت کوین (BTC) نشان از مصرف بسیار کمتر انرژی این فناوری نسبت یه سیستم بانکداری فعلی دارد. این اطلاعات تازه، بزرگترین کریپتوکارنسی جهان را بیش از پیش مورد مستعد توجه قرار میدهد.
طبق یک گزارش تحقیقاتی منتشر شده توسط میشل خزاکا، مهندس فناوری اطلاعات، رمزنگار و مشاور، با محاسبات و به کمک آمار و ارقام ثابت نمود که پرداختهای بیت کوین «میلیون برابر کارآمدتر» از سیستم مالی قدیمی است. به علاوه، ثابت کرد که بخش بانکی «۵۶ برابر بیشتر از بیت کوین انرژی مصرف میکند.»
این گزارش تقریباً حاصل چهار سال تحقیق است و یک محاسبه جدید برای تخمین مصرف انرژی اثبات کار بیت کوین پیشنهاد می کند. خزاکا در مصاحبه ای به کوین تلگراف گفت:
بیت کوین لایتنینگ، و بیت کوین، به طور کلی، راه حل های تکنولوژیکی واقعا عالی و بسیار کارآمدی هستند که شایسته استفاده در مقیاس بزرگ هستند. این اختراع به اندازه کافی درخشان، کارآمد و به اندازه کافی قدرتمند است که بتواند به طور گسترده مورد پذیرش قرار گیرد.
آقای خازاکا که شرکت مشاوره پرداخت Valuechain را در اواخر سال 2021 تأسیس کرد، جایگزینی برای برآورد انرژی ارائه شده توسط شاخص مصرف برق بیت کوین کمبریج (CBECI) پیشنهاد می کند. او همچنین، تخمین می زند که بیت کوین تقریباً 122 TW/H در سال مصرف می کند.
📌مقاله مرتبط
برای آشنایی بیشتر با موضوع، پیشنهاد می شود این مقاله را نیز مطالعه بفرمایید: مزایا بلاک چین در حوزه مالی چیست؟
مقایسه مصرف انرژی بیت کوین و بانکداری سنتی
با در نظر گرفتن میانگین طول عمر ماشین های استخراج بیت کوین و همچنین سرعت ساخت سختافزارهای جدید فناوری اطلاعات، Khazzaka پیشنهاد می کند که بیت کوین 88.95 تراوات ساعت در سال مصرف می کند که بسیار کمتر از تخمین اعلام شده توسط موسسه کمبریج است.
نموداری برای نمایش تعداد کل واحدهای استخراج در طول زمان در طی 160 ماه. منبع: گزارش Khazzaka
خازاکا یک متخصص سیستمهای پرداخت است که پایان نامه خود را در مورد کریپتوگرافی در سال 2003 نوشت و به بررسی بیت کوین در سال 2011 میپرداخت. او همچنین در مطالعاتش سیستمهای بانکی را برای مقایسه موثر این دو سیستم پولی زیر ذره بین قرار می دهد. خزاکا به کوین تلگراف گفت که او “واقعاً همه جنبه های بخش بانکی را پر از خطا و ایراد میداند” و برخلاف منتقدان، گزارشات او “مقداری جهت گیری به سوی سیستمهای سنتی بانکی دارد.”
با این حال، با در نظر گرفتن چاپ پول، حمل و نقل پول، مصرف انرژی زیرساخت های فیزیکی بانکی و غیره، او به رقم 4981 تراوات ساعت می رسد. در نتیجه، به عبارتی هر سال 5000 تراوات ساعت توسط بخش «پرداختهای کلاسیک» مصرف میشود. در نتیجه، با مقایسهای ساده می توان بیان نمود که بانکداری 56 برابر بیشتر از بیت کوین انرژی مصرف می کند.
شبکه لایتنینگ چطور به کم مصرف شدن بلاک چین بیت کوین در حوزه مالی کمک می کند؟
این گزارش کارایی تراکنشها را نیز مورد بررسی قرار میدهد و نتیجه گیری میکند که در حال حاضر، “در اندازه بلوک فعلی و اگر بلوکها تا حداکثر ظرفیت خود پر شوند ηmax = 5.7× بهرهوری انرژی بهتر از سیستم کلاسیک است.” با این حال، این نتیجه گیری بدون در نظر گرفتن شبکه لایتنینگ است. خزاکا در این مصاحبه توضیح می دهد:
«لایتنینگ به پروتکل بیت کوین اجازه می دهد تا تراکنش های بیشتری را بدون مصرف انرژی بیشتر انجام دهد. و این به عبارتی خود جادو است.»
این گزارش در ادامه نتیجهگیری میکند که ترکیب بیتکوین و شبکه لایتنینگ به بیتکوین اجازه میدهد تا «۱۹۴ میلیون» برابر مصرف انرژی کارآمدتر از یک سیستم پرداخت کلاسیک داشته باشد.
برای Khazzaka، این گزارش بیان کننده این است که “صنعت بانکداری و پرداخت باید از بلاک چین و شاید حتی بیت کوین استفاده کند.” با توجه به پیشینه او که سالها مشغول فعالیت در حوزه بانکداری سنتی است، نتیجهگیری او برای سایفرپانکها و آنارکاپیتالیستهایی که طرفدار فضای کریپتو هستند شگفتانگیز است. Khazzaka معتقد است که بیتکوین واقعاً میتواند برای بانکداری مفید باشد و در همین زمینه میگوید:
“اگر به اندازه کافی شجاعت و میل به تغییر به سمت حفظ کرهزمین داشته باشیم، با کمک فناوری بلاک چین در بانکداری میتوان تغییراتی اساسی به وجود آورد.”
اگرچه استفاده از انرژی بیت کوین به طور مکرر مورد انتقاد قرار می گیرد، ادامه حرکت بانکها به سمت استفاده از بلاک چین در حوزه مالی، مخصوصا در مورد بخش بانکی برای بسیاری از افرادی که دغدغه حفظ محیط زیست را دارند خبری خوشایند خواهد بود.