UI و UXآموزشکنترل و مدیریت پروژهگزارش، نقد و تحلیلمطالب ویژه

نوشتن پیش‌طرح (پرپوزالِ) یک پروژه (بخش دوم)

در قسمت قبلی این مقاله، با طرح پنج راهنمایی، گفتیم که توسعه‌دهنده‌های خویش‌فرما (فری‌لنس) چگونه می‌توانند پیش‌طرح (پروپوزالی) ارائه کنند که نشانگر مهارت و تفاوت آن‌هاست. در قسمت دوم این مقاله، ۵ راهنمای دیگر را برای نوشتن مناسب پروپوزال یا پیش‌طرح بخوانید:

۶. زمان موردنیاز را تخمین بزنید

تخمین زمانی شاید برای هر پروژه‌ای مفید نباشد اما برای اکثر پروژه‌ها نه‌تنها به مشتری تقریباً نشان می‌دهد که شما می‌دانید چه می‌کنید و  باید انتظار چه چیزی را داشته باشند، بلکه می‌فهمید که دقیقاً برای چه برنامه‌ریزی کنید. به طور مثال یک پروژۀ بزرگ برنامه‌نویسی یا طراحی، که بسیار پرهزینه است، موردی است که باید تمام ساعات موردنیاز برای هر مرحله از لیست بکن‌ها (to do list) را با جزئیات برای آن مشخص کرد. مهربان و صادق باشید. آخرین کار لازم اعلام این خبر است که شما برای کاری که یک خویش‌فرمای متوسط در ۱۵ دقیقه انجام می‌دهد ساعت‌ها وقت صرف کرده‌اید.

  1. از راهبرد چندگانۀ انتخاب قیمت استفاده کنید

اکنون که تمام جزئیات به‌وضوح مشخص شده‌اند و مشتری از درک شما از پروژه و توانایی‌تان در شناخت کامل آن مطمئن شد، زمان آن است که به آن‌ها قیمت بدهید. زمانی را که پیش‌بینی کرده‌اید محاسبه کنید و مطمئن شوید که هیچ‌چیز را نادیده نگرفته‌اید. سپس به آن‌ها نرخ استاندارد پرداخت ساعتی خود را همراه با یک «نرخ ثابت» تخفیفی اعلام کنید. به‌طورمثال یک پروژۀ معمولیِ طراحی یا کدنویس CSS را درنظر بگیرید. فرض کنیم که ۵ تا ۸ ساعت را تخمین زده‌اید و نرخ ساعتی شما ۶۰ هزار تومان در ساعت است. پیش‌طرح شما چنین است: با ۵ تا ۸ ساعت کاری با نرخ ساعتی پایه‌ام، ۶۰ تومان، در خدمت هستم یا با نرخ تخفیفی ثابت ۴۲۰ هزار تومان. از هر ۱۰ مشتری، ۹ نفر نرخ  ثابت تخفیف‌خورده را برای پرداخت ساعتی انتخاب می‌کنند و خوشحال خواهند بود که حق انتخاب دارند. توجه کنید که اگر یک هنرمند خویش‌فرمای صادق باشید که توانایی‌هایش دائماً درحال رشد است، غالباً به نقطه‌ای می‌رسید که کاری که روزی از شما ۵ ساعت وقت می‌گرفت، اکنون یک ساعت وقت می‌گیرد. وقتی به اینجا می‌رسید، راهبرد قیمت‌گذاری چندگانه دیگر نیاز نیست. قیمت ثابت خودتان را بدهید و بهترین کارتان را ارائه کنید. مطمئن شوید که همراه با قیمت، به آن‌ها گزینه‌هایی برای پذیرش قیمت می‌دهید.

۸ کار تضمینی پیشنهاد کنید

وقتی به آن‌ها قیمت دادید، تضمین نیز بکنید. به آن‌ها اجازه بدهید که بدانند به کار پروژه متعهد هستید تا کاملاً رضایت داشته باشند؛ وقتی که پیش‌طرح شما را پذیرفتند، جداً به آن پایبند باشید. همیشه این امکان هست که نتیجه برای یک مشتری‌ای که هیچ وقت راضی نیست معکوس شود. اما بیشتر مواقع یک ضمانت ثابت به مشتریان شما اعتمادبه‌نفس می‌دهد و آن‌ها را برای این معامله ترغیب می‌کند. همیشه امکانش هست که یک پروژه بیش از اینکه برای شما بیرزد برایتان هزینه داشته باشد. بیشترین تلاشتان را برای پروژه بکنید و تا جایی که می‌توانید از آن بیاموزید. مشتری‌های راضی غالباً بازهم مشتری شما می‌شوند و نسبت‌به کسانی که ارزش کار شما را نمی‌فهمند ارزش زمان‌گذاری بیشتری دارند.

۹. کار را با فراخوان به عمل (CTA) تمام کنید

درنهایت بعداز اینکه جزئیات مشخص شد و قیمت و ضمانت را اعلام کردید، با عبارت «در ادامۀ کار…» پیش‌طرح را به‌پایان برسانید. دقیقاً آن‌ها را مطلع کنید که اگر بخواهند دست‌به‌کار شوند چه کنند. اگر نیاز دارید که پیش‌تر پرداختی صورت بگیرد، به آن‌ها بگویید کجا پول را پرداخت کنید. اگر تا اینجا همه‌چیز خوب پیش رفت، می‌فهمید که یک مشتری مشتاق و پرهیجان دارید که می‌خواهد بداند در قدم بعدی پروژه چگونه پیش می‌رود و حال باید مطمئن شوید که دقیقاً می‌دانند در قدم بعدی چه اتفاقی می‌افتد.

۱۰. حرفه‌ای بنویسد و یک فورمت تهیه کنید

هیچ چیز بیش از خطاهای تایپی و دستورزبانی و املایی غیرحرفه‌ای بودن فرد را مشخص نمی‌کند. وقت صرف کنید و پیش‌طرح خودتان را با دقت بخوانید و هر خطای کوچکی را که ممکن است نادیده بماند درنظر بگیرید. فضای بین بندها را رعایت کنید و با عنوان‌های فرعی (مثل خلاصه پروژه، گاهشمار، پیشنهاد قیمت و …) آن را بخش‌بندی کنید. پیش‌طرح خود را در یک صفحۀ حفاظت‌شده با یک گذرواژه در وبسایتتان قرار بدهید (مطمئن باشید که گذرواژه کار می‌کند). اگر نگران سبک آن هستید یا ایده‌ها بیشتری دربارۀ آن می‌خواهید پیش‌طرح نمونه را تنظیم کنید و با افراد خانواده یا دوستان به‌اشتراک بگذارید و از آن‌ها درخواست بازخورد کنید.

البته شاید دو پیشنهاد زیر مستقیماً به پیش‌طرح‌نویسی مرتبط نباشد، اما شایان توجه هستند:

اول) مشتریان خود را رصد کنید. برای اینکه هم، زمان و انرژی خودتان و هم، مشتری‌هایتان را حفظ کنید، مطمئن شوید که قبل از تماس با شما کاملاً مطلع‌اند و آمادگی دارند. اینگونه‌ است که وبگاه شما می‌تواند مؤثر باشد و کارش را انجام بدهد. بعد از اینکه پورتفولیو شما را مطالعه کردند و یکی از قیمت‌های سرویس شما را انتخاب کردند، بایست مسیر ادامۀ کار را برای آن‌ها روشن کنید. یک صفحه مختص کسانی که مایل‌اند با شما کار کنند بسازید. انواع پروژه‌هایی را که دوست دارید و فرایندهایی را که برحسب آن‌ها کار را انجام می‌دهید اعلان کنید. قیمت‌هایتان را پنهان نکنید. همین‌طور نرخ ساعتی و نرخ ثابت خود را برای انواع مختلف پروژه تخمین بزنید. پیشنهاد می‌کنم که اشاره کنید که همیشه پذیرای مذاکرات خلاقانه هستید. در آخر پروژه‌های رایگان را پیشنهاد کنید؛ پروژه‌هایی که بیش از آنچه به نظر می‌رسد به شما خواهند پرداخت.

دوم) سریعاً پاسخ بدهید؛ شاید همیشه ممکن نباشد اما تا جایی که می‌توانید به مشتری‌های فعال و امیدبخش خود فوراً پاسخ بدهید. اگر انتظار یک تأخیر را دارید، به آن‌ها اطلاع بدهید که قصد دارید دردسترس نباشید. در تمام قرار ملاقات خود وقت‌شناس باشید و حتماً زمان‌های تحویل را رعایت کنید. اگر یک زمان تحویل را رد می‌کنید و اشتباه از شما بوده از پرداختتان مقداری کسر کنید. با این کار مشتری می‌فهمد که به حرفی که می‌زنید حتماً پایبند هستید و مطمئن می‌شود که دیگر این اتفاق نمی‌افتد.

 قسمت قبلی این مقاله را مطالعه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا